Ismerje fel a bőrrák 3 leggyakoribb fajtáját!

2154
HOZZÁSZÓLÁS:

melanomaA bőrrák azok közé a daganatos megbetegedések közé tartozik, melyeknél fokozottan érvényes, hogy rendkívül fontos a minél korábbi felismerésük.

Ráadásul mivel a bőr felszínén alakulnak ki, ezért jól látható elváltozásokat okoznak, melyek már a korai stádiumban is észlelhetőek. Ezért roppant fontos a rendszeres önvizsgálat és a bőrgyógyászati szűréseken történő részvétel, hogy minél előbb észrevehessük a betegség kialakulását.

1. Basalioma

A leggyakrabban előforduló bőrrák típus, de egyben a legjobban gyógyítható is. Leginkább a napfénynek kitett bőrfelületeken alakul ki. Igen lassan növekedik, áttéteket pedig nagyon ritkán képez, azonban képes átterjedni a mélyebben levő szövetekre, ahol megtámadhatja a csontokat és a porcokat is.

Előzmények nélkül jelenik meg az ép bőrfelszínen. így nincs semmilyen megelőző állapot, ami figyelmeztethetne a kialakulására. Azonban gyakrabban jelentkezik olyanoknál, akik sokat és gyakran tartózkodtak a napon, esetleg többször leégtek vagy rendszeresen szoláriumba jártak. Ha valaki ásott kút vizét itta, akkor is hajlamosabb lehet a betegségre, a vízben található arzén miatt.

Felületes fagyasztással, fénykezeléssel, speciális krémmel vagy a súlyosabb esetekben műtéttel tudják teljes mértékben gyógyítani. A megelőzés itt is kulcsfontosságú, ezért figyeljünk oda a bőrünkön megjelenő halványvörös, hámló, vagy gyöngyházszínű tágult ereket tartalmazó elváltozásokra, főként, ha viszketnek is. Az is gyanús lehet, ha egy sérülést követően nem gyógyuló, esetleg vérző seb vagy fekély alakul ki.

2. Spinalioma

Ez a második leggyakrabban előforduló bőrdaganat fajta. A bőr felszíni rétegeiből indul el, és áttéteket is képezhet más szervekben is, így a tüdőben, a csontban vagy a nyirokcsomókban is. Ez a fajta bőrrák nincs annyira szoros összefüggésben a napfénnyel, de mindenképpen növeli a kialakulásának a kockázatát az UV sugárzás.  Nem csupán a bőr külső felszínén, hanem akár a száj nyálkahártyáján vagy a nemi szerveken is kialakulhat. További befolyásoló tényezők bizonyos kémiai anyagok (pl. az arzénszármazékok, kátrány stb.), az ionizáló sugarak és a HPV vírus is.

Idejében felismerve műtéti úton vagy sugárkezeléssel gyógyítható. Így mindenképpen figyeljünk bármilyen a bőrünkön megjelenő gyanús új képződményre, ami egy nem gyógyuló sebre hasonlít, vagy a már meglévő krónikus bőrgyulladások esetleges kifekélyesedésére is ügyeljünk.

3. Melanoma malignum

A legritkább, de egyben a legsúlyosabb bőrrák típus, ami a bőrdaganatok okozta halálozások 75 százalékáért felelős. A melanoma a festékes bőrsejtek rosszindulatú elburjánzása. Leggyakrabban a bőrben található melanocytákból, vagyis a bőrfestéket termelő sejtekből indul ki. Ez a fajta bőrdaganat gyakran ad áttétet a tüdőbe, a csontokba, az agyba és a májba is, éppen ezért lehet halálos kimenetelű is.

Okozhatja egy festékes anyajegy sérülése vagy többszöri leégés is állhat a háttérben. Emiatt a legnagyobb kockázati tényező az UVA sugárzás, de az UVB is veszélyes, ezért a szolárium is fokozza a betegség kialakulásának a kockázatát.

Nem csupán anyajegyből alakulhat ki, hiszen az esetek 2/3-ában a teljesen ép, sima bőrön jelenik meg. De mindenképpen fontos rendszeresen ellenőriztetni a nagyméretű, illetve nagyszámú anyajegyeket, mivel ha időben felismerik a betegséget, akkor a melanoma gyógyítható.

A betegségre figyelmeztető jel lehet, ha egy anyajegy szabálytalan alakúvá válik, a színében sötétebb lesz, vagy esetleges szürkés részeket kezd el tartalmazni, vérzik, viszket, hirtelen növekedésnek indul. De ugyanígy bőrgyógyászhoz kell fordulni akkor is, ha egy újonnan megjelenő anyajegy színében és alakjában eltér a többitől.

2154
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

Friss HOZZÁSZÓLÁSOK

39291
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]