Amit tudnia kell az örökölt és veleszületett festékzavarokról

1987
HOZZÁSZÓLÁS:

Az örökletes és veleszületett festékzavarok legismertebb képviselői a szabálytalan módon öröklődő szeplők. Az éles határú, kerek, sárgásbarna vagy sötétebb pigmentfoltok az arcon a leggyakoribbak, de nem ritkák a háton, a vállakon és a karokon sem. Elsősorban halvány bőrű, szőke vagy vörös hajszínű egyéneken jelentkeznek, rendszerint már 4-5 éves korban. A szeplősödés az életkorral általában javul. A napfényes tavaszi, nyári hónapokban erősebb, télen halványabb.festek

Az anyajegyek változatossága

Ugyancsak gyakoriak, sőt, mondhatni, minden emberen megtalálhatók az egyénenként változó alakú, nagyságú és elhelyezkedésű festékes anyajegyek.

Ezek jó része már a születéskor megvan, más részük későbbi életkorban keletkezik. Az is előfordul, hogy szinte robbanásszerűen jelenik meg nagyszámú anyajegy.

A néhány milliméter átmérőjű, alig észrevehető foltocskától kezdve a több centiméteres nagyságig, a legnagyobb változatosságban fordulhatnak elő ezek az éles határú, kerek vagy ovális alakú, halványbarnától a sötét feketéig változó színű, lapos vagy kissé kiemelkedő anyajegyek.

Ritka esetben több tenyérnyi nagyságot is elérhetnek, és vaskos szőrszálak tehetik őket még feltűnőbbé, szinte az állatbőrhöz hasonlóvá. Máskor az anyajegyek a bőr mélyebb rétegeiben helyezkednek el. Ezek az úgynevezett „kék” anyajegyek – elnevezésüknek megfelelően – szürkéskéken tűnnek át a bőr hámrétegén.

Jellegzetes anyajegyszerű folt társul néhány igen ritka, örökletes betegséghez is, amelyek súlyos belső szervi károsodásokkal járnak (például epilepszia, bélpolipusok, szellemi visszamaradottság, fogzási rendellenesség stb.)

Az egyik súlyos fejlődési rendellenességen alapuló betegségben, a mongol-idiótiában a keresztcsont felett látunk barnás, úgynevezett mongolfoltot. Egy további kórképben, amely szintén gyakran társul gyengeelméjűséggel, számos kisebb-nagyobb úgynevezett „kávéfolt” tarkítja a többszörös bőrdaganatokkal teleszórt bőrt.

Egészen korai gyermekkorban jelentkezik és legtöbbször spontán gyógyul az a jóindulatú bőrbetegség, amelyben testszerte kerek, leginkább lencsényi halványbarna foltokat láthatunk a bőrön. Ha ezeket megdörzsöljük, vörös csalánkiütéssé alakulnak.

Figyeljünk és vigyázzunk az anyajegyekre!

A festékes anyajegyek ártalmatlan pigmentzavarai a bőrnek. Ha azonban megbolygatják, megpiszkálják, irritálják, esetleg lekaparják vagy leégetik őket, rákosán elfajulhatnak. A belőlük gyorsan kifejlődő festékes daganat pedig már korántsem kozmetikai hiba, hanem rosszindulatú, olykor rövid idő leforgása alatt áttéteket képző, halálos végű betegség.

Ezért tilos minden festékes anyajegy kozmetikai kezelése. Ha az anyajegy nagyságánál vagy elhelyezkedésénél fogva mégis zavarja a „viselőjét”, csak radikális sebészi megoldással tanácsos eltávolítani. Ugyanez vonatkozik arra az esetre is, ha valamilyen oknál fogva (pl. dörzsölés, leütődés) megsérül és kisebesedik, vérzik. Az elkésett orvosi beavatkozás a beteg életébe kerülhet.

A másodlagos pigmentációk

A melanintól származó festékzavarok utolsó csoportjába az úgynevezett másodlagos pigmentációk tartoznak. Ide sorolható a gyulladások vagy gyulladásos bőrtünetekkel kísért bőrbetegségek (pl. egyes ekcémaféleségek, gyógyszerkiütések, ótvar, övsömör stb.) után bekövetkező melanin-felszaporodás, amikor is az eredeti bőrkiütéssel azonos alakú és nagyságú pigmentfolt maradhat vissza.

Máskor magához a bőrbetegséghez társul -ma még ismeretlen ok miatt – foltos vagy nagy kiterjedésű elszíneződés. Ismétlődő bőrbetegségek esetében (pl. pikkelysömör) a helyi kezelésre használt gyógyszer idéz elő foltosodást.

A harmadik megjelenési formában, mint foglalkozási ártalom kezdődik a bőr foltos kifehéredése a kézháton, a csuklón. Ezt a képet azokon látjuk, akik munkájuk során olyan vegyületekkel kerülnek érintkezésbe (pl. gumi-akcelerátorokkal vagy a fényképészetben használt hidrokinon-származékokkal), amelyek bénítják a bőr pigmentképző sejtjeit. A későbbiekben a fehér foltok ráterjednek más, a vegyületekkel nem érintkező bőrfelületekre is, a folyamat mintegy önfenntartóvá válik. Újabban olyan egyének bőrén is észleltek hasonló jelenséget, akik bizonyos fenolszármazékok gőzét lélegezték be.

A foltos, szerzett festékhiányos állapot oka egyelőre ismeretlen. Feltételezik, hogy speciális ellenanyagok termelődnek a szervezetben, amelyek elpusztítják a festékképző sejteket. Észleltek családi előfordulást is. Megfigyelték kiindulását olyan festékes anyajegy környékéről, amely körül pigmenthiányos gyűrű helyezkedik el.

A festékhiány igen ritkán gyógyul magától. Erős napozás viszont elősegítheti terjedését és a meglevő foltok növekedését. Ezért is figyelmezteti az orvos azokat, akik meggondolatlanul, túlzott mértékben napoznak. Ha kezeltetjük, a gyógyulás a szőrtüszők környékéről, pontszerűen indul meg.

A szerzett festékhiányok további csoportja másodlagosan alakul ki. Egyes bőrbetegségek (pikkelysömör, lepra stb.) pl. fehér folttal gyógyulnak.

Ugyancsak pigmentszegények maradhatnak a sebek, fekélyek után keletkező hegek is.

Esetenként a hámlás és a megvastagodott szaruréteg szórja szét az ultraibolya sugarakat a bőrön és így megakadályozza a pigmentációt. Ezt látjuk pl. abban a gyakori gombás bőrbetegségben, amely felnőttek törzsén okoz kisebb-nagyobb, gyakran térképszerű rajzolatot mutató fehér foltokat.

Hasonló módon keletkeznek gyermekek arcán a felületes bőrfertőzés okozta elmosott szélű, hámló fehér foltok is. Másodlagosan fejlődik ki a festékhiány a már említett vegyszerekkel való érintkezés helyén, ahonnan normális esetben nem is terjed tovább.

1987
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

Friss HOZZÁSZÓLÁSOK

39298
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]