Ezekre a figyelmeztető tünetekre és jelekre figyeljen melanoma esetén

2068
HOZZÁSZÓLÁS:

A melanoma első jele gyakran egy már meglévő anyajegy méretének, formájának, színének vagy tapintásának megváltozása. A legtöbb melanoma fekete vagy kékes-fekete szímelanomanű, olykor újonnan kialakult, fekete, szokatlan küllemű, „csúnya” anyajegyként is jelentkezhet. Ha az alábbi négy tényezőt megjegyezzük, sosem felejtjük el, mire is kell odafigyelni:

  • Aszimmetria: az elváltozás egyik fele nem felel meg a másik fél tükörképének (nem szimmetrikus).
  • Körvonal: Az elváltozás körvonala gyakran szaggatott, csipkézett, elmosódott, szabálytalan, amely azt jelzi, a festékanyag a környező szövetekbe terjedt.
  • Szín: Az elváltozás színe nem egyenletes, a fekete, a barna és a sárgásbarna különféle árnyalatai láthatók, sőt fehér, szürke, piros, rózsaszínű vagy kék területek is feltűnhetnek.
  • Átmérő: Az elváltozás növekszik, a melanoma átmérője rendszerint nagyobb mint 5 mm.
  • A melanomák többségére jellemzőek a felsorolt tényezők, de előfordulnak ettől eltérő esetek is.

A kori felismerés életet menthet

A melanoma korai stádiumban felismerhető, ha felfigyelnek a már meglévő anyajegyek lassú, fokozatos változására és az új, sötét területek kialakulására.

Gyakori figyelmeztető jel az újonnan kialakult hámlás, vagy a viszkető anyajegy. Az előrehaladott stádiumra jellemző, hogy az anyajegy tapintata is megváltozik, például megkeményedik vagy dudoros felszínű lesz. A melanoma rendszerint nem okoz fájdalmat, de az igen előrehaladott daganat viszket, vérzik, nedvezik.

A melanoma sikeresen gyógyítható, ha időben (amikor a tumor még vékony és nem tört a mélyebb szövetrétegekbe) felismerik és kezelik. Ha a betegséget későn ismerik fel, a daganatos sejtek befelé terjedve károsítják az egészséges szöveteket. Ha a daganat már túlságosan megvastagodott, és mélyre hatolt, a test más, távoli részeibe is áttétet képzett, a folyamat nehezen tartható kézben.

Sokakon előfordulnak szokatlan küllemű anyajegyek (diszpláziás névuszok), amelyek sajnos gyakrabban alakulnak melanomává, mint a szokványos, normális anyajegyek. Sokszor igen hasonlítanak a melanomára. Van, akin csak néhány ilyen található, másokon szép számmal fordul elő. A tapasztalt bőrgyógyász feladata, hogy eldöntse, elegendő-e a rendszeres ellenőrző vizsgálat, vagy el kell távolítani az elváltozást.

Vannak olyan családok, ahol a családtagokon a szokatlan küllemű anyajegyek halmozottan, nagy számban fordulnak elő, s néhányuknál melanoma is kialakult, ezért a melanoma kialakulásának veszélye sajnos fokozott. Az ilyen családoknak ajánlatos 3-6 havonta részt venniük egy ellenőrző vizsgálaton, a korai felismerés érdekében.

2068
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

Friss HOZZÁSZÓLÁSOK

39309
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]