Amit tudnia kell az elsődleges értágulatokról

1830
HOZZÁSZÓLÁS:

Az éranyajegyek kis és nagyobb erek burjánzása, illetőleg tágulata révén jönnek létre.ertagulat1

A csecsemők hajszálér anyajegye (eper vagy málna anyajegy) élénkvörös, kavicsos felszínű, málnára vagy eperre emlékeztető, a bőr felszínéből kiemelkedő anyajegy, amely már születéskor is látható, vagy az első-második életévben keletkezik. 6-8 hónapig gyorsan növekszik, és a legtöbb esetben magától visszafejlődik.

A visszafejlődés 10 évig is eltarthat. Az anyajegy élénkvörös színe és kidudorodása miatt nagyon szembeötlő, a szülők általában megijednek tőle, és azonnali kezelését, illetve eltávolítását követelik. Bizonyos helyeken kialakult anyajegy valóban haladék nélkül kezelésre szorul, így az ajkon levő a szopást akadályozhatja, a szemhéjon levő a látást, az orrnyílásban levő a légzést zavarhatja.

Megszüntetésére a legújabb és talán legjobb eljárás a lézersugár-kezelés. A többi esetben érdemes megvárni a spontán visszafejlődést, amelyhez hasonló, tökéletes, kozmetikai szempontból is kifogástalan eredményt az említett kezelések egyike sem ad.

Rubin anyajegy

Idősebb korban, főleg a törzs felső részén alakul ki sötétvörös foltocska formájában, amely később a bőr felszínéből félgömbszerűen kiemelkedik. Az éietkor előrehaladtával szaporodhat. Nyomásra nem fehéredik el. Felületi égetéssel eltüntethető.

„Vadhús”

Bármely életkorban kialakulhat a bőrt ért sérülés helyén, ezért főleg a végtagokon található. Barnásvörös színű, a bőr felszínéből kiemelkedő csomócska, amely gyorsan növekszik. Megsértve erősen vérzik, a felszíne gyakran kifekélyesedik. A bőr sérülésekor bejutott baktériumok okozzák az erek falát alkotó sejtek burjánzását, és a hajszálerek felszaporodását. Sebészi kimetszéssel vagy kiégetéssel gyógyítható.

Tágabb értágulatból álló anyajegy

A bőr kötőszöveti részének alsó részében vagy a bőraljában helyezkedik el. A mélyebb elhelyezkedés miatt a bőr felszínén esetleg nem okoz színbeli eltérést, néha kékesvörös színben tűnik át. Már születéskor jelen van és a növekedéssel együtt nagyobbodik. A bőr felette enyhén kidomborodik. Az érdaganat puha tapintású. Néha csak kozmetikai panaszt okoz, máskor előidézheti az alatta levő izmok sorvadását, a végtagok egyenlőtlen fejlődését, esetenként általános tüneteket is. A kisebb elváltozások sebészileg eltávolíthatók, a nagyobb és mélyebben ülő anyajegyek esetében ez nem mindig megoldható.

Tűzfolt

Lapos, a bőr szintjéből nem kiemelkedő kékesvörös folt, amely már születéskor is jelen van, és nagysága az életkorral együtt növekszik. Gyakran található az orr-gyökön, tarkótájon és a szemhéjon. Az esetek egy részében spontán visszafejlődhet, de korántsem olyan gyakori ez, mint a csecsemő hajszálér anyajegyénél.

Felnőtt korban kiemelkedő ércsomók nőhetnek ki belőle. Az élénk szín és a feltűnő elhelyezkedés miatt nagy kozmetikai problémát okoz. A röntgen-kezelés nem hatásos, mert az elváltozás nem sugárérzékeny. Viszonylag jól eltüntethető vízzel le nem mosható krémpúderrel. Újabban kezelésében eredményesnek látszik a lézersugár. Esetenként tűzfolt nemcsak a bőrben alakul ki, hanem más szervekben is, ahol súlyos károsodásokat okoz.

Vénás tavacska

Idős korban keletkezik főleg a fénynek kitett területeken, így az arcon, a füleken, az ajkakon. Félgömbszerűen kiemelkedő, kékes színű, vérhólyagra emlékeztető elváltozás. Sebészileg eltávolítható, de ha nem nagy, elektromos kiégetéssel is.

Kaviárfolt

A nyelv alsó felszínén szokott megjelenni a nyelv gyűjtővénái mentén, mint félgömbszerű sötétkék színű növedék. Kis sörétszemcséhez hasonlít. Az életkor előrehaladtával alakul ki. A 40 évesek 20%-ának, a 80 évesek 70%-ának van ilyen elváltozása. Vérezni nem szokott. Eltávolítani csak akkor kell, ha panaszt okoz, ez azonban az esetek többségében nem fordul elő.

Pók anyajegy

Az értágulatokból álló anyajegyek leggyakoribb, legjobban ismert típusa. Egy pontocskából, amely gyakran ki is emelkedik, körkörösen, szimmetrikusan kitágult erek, „lábacskák” ágaznak ki. Ha a központi pontot megnyomjuk, a lábacskák eltűnnek, elvértelenednek.

Leggyakrabban az arcon, a törzsön, a kézujjakon alakul ki, és csak igen ritkán található a köldök alatti testfélen. A gyermek- vagy serdülőkorban keletkezett pók anyajegyek okát nem ismerjük, felnőtt korban főként máj betegséghez társul.

Terhesség alatt is kialakulhat, ilyenkor a terhesség első harmadában keletkezik és a szülés után hat hónapon belül spontán elmúlik. Ebben az esetben természetesen nem kell kezelni, egyébként pedig a központi pontocska kiégetésével az egész anyajegy eltüntethető. Mindig vizsgálni kell a háttérben álló esetleges májelváltozást.

A bőrön és a nyálkahártyákon fiatal korban kialakuló nagyszámú értágulat általában valamilyen általános betegség tünete, sokszor komplex fejlődési zavar kísérője. ,

1830
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

Friss HOZZÁSZÓLÁSOK

27515
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]