A melanoma és az anyajegyek viszonyáról általában

1694
HOZZÁSZÓLÁS:
A melanoma a festéktartalmú sejtek (melanociták) rosszindulatú burjánzása. A 8. helyet foglalja el a leggyakoribban előforduló daganatok listáján.
Főképpen az ép és napfénynek kitett bőrön jelentkezik, újszerű, apró festékes foltként, amely növekszik. Az esetek közel felében megesik, hogy a már meglévő anyajegyekből indul ki.
Utóbbi miatt különösen fontos a melanoma, a közönséges anyajegy és az ún. atípusú anyajegy (sötétebbek és nagyobbak mint a közönséges, belőlük gyakorta fejlődhet bőrrák)  megkülönböztetése.
  • Az anyajegyek megszaporodásából egyértelműen nem következik melanoma, pusztán a folyamat egy figyelmeztető jele lehet a rákos megbetegedésnek. Hangsúlyozzuk, ‘lehet’!
    Ugyanakkor a rendszeres bőrgyógyászati vizsgálat ajánlott ilyen esetekben, ugyanis ha netán mégis melanoma alakulna ki, az esetben időben meg kell előzni, az áttét képződését!
  • Jó tudni, hogy a közönséges anyajegyek és a melanoma egyaránt a test azon felületein alakulnak ki, amelyek inkább kivannak téve a napsugárzásnak, az atípusú anyajegyek inkább a ruhával eltakart területeken gyakoribbak.
  • A melanoma pontos diagnózisa bőrgyógyászatiszövettani vizsgálat eredményeképpen jelenthető ki!
  • Az anyajegyszűrés egyszerű, ám annál hasznosabb vizsgálat. A szakorvos egy speciális nagyítóval (dermatoszkóp) megvizsgálja a testen látható anyajegyeket, és a legtöbb esetben időben meg is tudja mondani, hogy szükséges-e vagy sem az anyajegy eltávolítása.
  • A közönséges anyajegy gyerekkorban, az atípusú anyajegy és a melanoma a kor előrehaladtával jelenik meg inkább.
  • Szemre is feltűnő lehet, hogy egy közönséges anyajegy esetén az elváltozás határa éles, míg melanoma vagy atípusú anyajegy esetén ez a határ elmosódó, és szabálytalan.
  • A napégés, és a túlzott ultraibolyasugárzás nem csak hogy negatívan hat a bőr egészségére, de előfordulhat, hogy melanomát is okoz. Éppen ezért a manapság főleg a fiatalabbak körében népszerű, túlzásba vitt szoláriumozás is egy kockázati tényező.
  • Abban az esetben ha egy anyajegy külseje jelentősen megváltozik, vagy egy új, és gyanús külsejű keletkezik testünkön már gyanakodhatunk melanomára!
1694
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

Friss HOZZÁSZÓLÁSOK

27516
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]